Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

RENTIT Mei 2019 is uit!

14-05-2019

Een "Gek" Gebrek ..

Meestal is schade vrij duidelijk, althans waardoor de schade is veroorzaakt. Bijvoorbeeld als iemand  vakkundig met de bak een schoorsteen van een dak tikt of door een inschattings-/bedieningsfout dwars door een slaapkamerraam naar binnen komt. Dan is  over het algemeen wel  duidelijk wat de schade aan derden is en ook waardoor de schade aan de hoogwerker zelf is veroorzaakt.

Soms is dat echter  niet zo duidelijk en heeft de hoogwerker een “gek” gebrek. Er is dan niet echt een duidelijke oorzaak, maar de hoogwerker doet het niet meer. De mast gaat niet meer omhoog of juist omlaag of er ligt om onverklaarbare reden een plas vloeistof onder de hoogwerker.

Er kan dan zo maar eens sprake zijn van een z.g.  “eigen gebrek”. 

Op zich is dat een vaak gebruikte term in verzekeringsland, zeker bij werkmaterieel als hoogwerkers, maar wat is dat nu eigenlijk, een “eigen gebrek”?

Simpel gezegd  is dat een schade die is ontstaan, door kapot materieel, materiaalmoeheid en materiaal-/constructiefouten.

We kunnen het natuurlijk nog zo simpel zeggen, het blijft voor veel mensen een wazig verhaal. Het beste laat dit zich uitleggen door voorbeelden;

Recent hebben wij een dergelijke schade voor één van onze relaties mogen afwikkelen.

De hoogwerker was ingezet voor glasbewassing en gaf op hoogte een storing. Met de noodbediening kon de glazenwasser gelukkig veilig beneden komen. Het display van de hoogwerker gaf “Kettingbreuk” aan.

Bij inspectie door een monteur van de leverancier bleek dat de mastketting van een schalmoog was afgebroken. De complete ketting moest  daardoor vervangen worden.

Er is geen duidelijke oorzaak, geen fout in de bediening van de hoogwerker geweest en geen schade geweest, waardoor deze breuk gekomen zou kunnen zijn. Het ligt dus puur in de aard van de ketting / schalmoog zelf.

Dit schadegeval kan dan dus als “eigen gebrek” gezien worden.

Soms vallen dit soort eigen gebreken onder de garantie van de fabriek of leverancier, maar in dit geval was die net verlopen.

Gelukkig bood onze verzekering wel dekking en kon daar een beroep op worden gedaan.

Dit “gekke” gebrek, liep overigens  nog best in de papieren ,  de  uiteindelijke reparatiekosten kwamen uit op ca € 4.000,-- excl. Btw. Dan laten we overigens wel de kosten van diagnose ( die de leverancier voor rekening nam) en de bedrijfsschade in verband met het niet kunnen gebruiken van de hoogwerker buiten beschouwing.  

 

Een ander “gek” gebrek wat we tegen gekomen zijn was bijvoorbeeld een scheur in een ventielblok van een autohoogwerker, dit ging zelfs over de € 10.000,-- reparatiekosten heen.

Eigen gebrekdekking  is dus een serieus aandachtspunt bij verzekeringen. Is dit wel meegenomen? Zo ja, hoelang dan?  Is alleen de gevolgschade gedekt of ook het eigen gebrek zelf?

Kom dus niet voor “gekke” financiële verassingen te staan en controleer uw verzekering(en)!

RENTIT Mei 2019 is uit!

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl