Het zijn niet alleen drukke tijden voor bestrijders van de eikenprocessierups, maar ook voor bedrijven die hoogwerkers verhuren om de nesten van het beestje weg te halen. Verhuurders kunnen de vraag niet aan. Waar de een kampt met wachtlijsten, grijpen anderen hun kans om te investeren in meer hoogwerkers.
Bij Riwal, dat in heel Nederland zo'n 2500 hoogwerkers verhuurt, moeten ze steeds vaker 'nee' verkopen. "Onze bezetting is sky high", zegt Kirsha van der Have van Riwal. "Alles wat we verhuren is al weken geleden besteld."
'Niet voldoen aan alle verzoeken'
Riwal is niet het enige verhuurbedrijf dat maximaal bezet is. In meerdere regio's leidt de vraag van rupsenbestrijders tot een tekort aan hoogwerkers, blijkt uit een rondgang van RTL Z.
"Voor verzoeken van onze vaste klanten vinden we wel een oplossing", zegt Van der Have. "Bijvoorbeeld door een hoogwerker van elders te halen. Maar we kunnen simpelweg niet voldoen aan alle ad-hocverzoeken van mensen die nog geen klant bij ons zijn."
Snel kunnen rondrijden
Gemeenten gebruiken verschillende methoden om de eikenprocessierups te bestrijden. Op sommige plekken worden de nesten verbrand, op andere plekken worden de nesten bespoten met gif - al dan niet van natuurlijke materialen - en op veel andere plekken worden de nesten weggezogen met een speciaal type stofzuiger.
Om de nesten van de eikenprocessierups, die soms hoog in de boom zitten, te kunnen bereiken maken bestrijders vaak gebruik van een hoogwerker. Een autohoogwerker om precies te zijn.
Dat is een hoogwerker die op een busje is vastgemaakt. Die kun je snel genoeg verplaatsen om in één dag op meerdere plekken bomen rupsvrij te maken. De standaard zelfrijdende hoogwerker, vaak gebruikt door glazenwassers, is hier met een snelheid van zo'n vijf kilometer per uur niet geschikt voor.
Bomensnoeier nu rupsenbestrijder
Dat merkt ook verhuurbedrijf HWS, dat 1400 hoogwerkers heeft en binnen heel Nederland levert. De zomer is sowieso een drukke tijd voor het bedrijf, omdat gemeenten dan bomen laten snoeien, waarvoor ook hoogwerkers gebruikt worden. "Veel boomsnoeiers worden nu ingezet als rupsenbestrijder", zegt John Heemskerk, manager verhuur en logistiek bij HWS.
Dat is niet per se goed nieuws voor het bedrijf dat zich normaal gesproken richt op de verhuur van zelfrijdende hoogwerkers. Want voor bomen snoeien is een zelfrijder goed genoeg, maar voor rupsenbestrijding heb je een autohoogwerker nodig. "Dat is lastig", zegt Heemskerk. "Aan de andere kant zijn autohoogwerkers lucratiever. Op de zelfrijders zit minder marge."
Een flinke investering
Toch is dit voor HWS geen reden om te investeren in nieuwe autohoogwerkers. "In het najaar houdt het uitzuigen van die nesten weer op, en dan staan de autohoogwerkers stil, terwijl we zelfrijdende hoogwerkers het hele jaar door kunnen verhuren. Die worden ook binnen gebruikt door bijvoorbeeld schilders."
Bij Riwal wordt wel geïnvesteerd nieuwe autohoogwerkers, maar niet specifiek vanwege de processierups. Dit type hoogwerker wordt onder andere gebruikt in de schoonmaak en boomverzorging, laat Van der Have weten.
1400 hoogwerkers besteld
Arnold Grootveld ziet de komst van de eikenprocessierups juist wél als een kans om flink te investeren. Hij richtte vorig jaar met zijn compagnon het verhuurbedrijf Hoogwerkt op, waarmee hij de ambitie heeft om op termijn marktleider te worden op het gebied van hoogwerkers.
Hij haalde 52 miljoen euro op bij investeerders om in nieuwe hoogwerkers te steken. Inmiddels zijn er 1400 in bestelling. "Wij krijgen binnen twee weken acht autohoogwerkers binnen. Die kunnen zo in de verhuur. Verder hebben we ook hoogwerkers op aanhangwagens. Ook die kun je prima gebruiken voor rupsenbestrijding", zegt Grootveld enthousiast.
Google-campagne
Het viel hem tegen hoe moeilijk het is om als startup naamsbekendheid te krijgen in een markt die wordt gedomineerd door gevestigde namen. De eikenprocessierups ziet hij als een kans om daar verandering in te brengen. Hij liet een speciale Google-campagne opzetten om met zijn hoogwerkers in het vizier te komen van rupsenbestrijders.
"Toen ik zag hoeveel hoogwerkers er ingezet worden in de strijd tegen de eikenprocessierups, dacht ik: daar moeten we iets mee", zegt Grootveld. "Juni was al onze beste maand ooit. Maar wat mij betreft kan het nog veel gekker."
Bron: rtlz.nl