Niet alleen mensen staan onder druk, ook machines… Figuurlijk, maar vaker ook letterlijk.
Natuurlijk door intensief gebruik maar ik bedoel het nu dus eigenlijk meer als letterlijke “druk” in de hydrauliekslangen die de machine operationeel houden.
Een kleine “stress” scheur/breuk in de slang kan dan al best behoorlijke gevolgen hebben….
Een lekke(nde) leiding kan tot drukverlies leiden op momenten dat je dan net even niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent op 15 meter hoogte met je hoogwerker, de druk wegvalt en je dus niet meer kunt manoeuvreren en je op hoogte vast komt te zitten.
Maar bijvoorbeeld ook als je net die grote dure glasplaat 3 meter boven de grond hebt hangen in je compact hijskraan en……. hij gaat geen kant meer op. Lastig en vervelend, maar vaak wel weer op te lossen natuurlijk, met de juiste expertises.
Een lekke(nde) leiding kan echter ook nog al wat andere gevolgschade hebben, maar dan in de vorm van de hydrauliekolie die uit de leidingen op de ondergrond loopt, dan wel spuit.
Denk dan bijvoorbeeld aan bodemverontreiniging, omdat de olie de grond in trekt. Als je nabij een sloot of andere watergang aan het werk bent aan dan is het niet ondenkbaar dat er ook z.g. “oppervlaktewaterverontreiniging” ontstaat. Ongeacht wat er verontreinigd is, de kosten van sanering kunnen behoorlijk in de papieren lopen.
Maar ook op het eerst gezicht wat minder voor de hand liggende kosten zoals het reinigen of zelfs vervangen van tegels/stenen van een oprit of trottoir, kunnen nog wel eens tegenvallen.
Verzekeringstechnisch komen we vaak wel een eind. Als het nog een redelijk nieuwe machine is, is het herstel van de leidingen mogelijk nog gedekt op de “eigen gebrek” dekking van de machine en de kosten van verontreiniging ( schade aan derden) kunnen ook op de W.A. dekking van de machine ingediend worden, mits deze natuurlijk is afgesloten en mits je er ook echt voor aansprakelijk bent.
Nu is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen, dus extra aandacht bij het jaarlijkse onderhoud van de machine voor de ( Hydrauliek) leidingen is zeker een aanbeveling waard. Maar dat voorkomt natuurlijk niet alles.
Aandacht voor de ondergrond is bij het plaatsen van machines, zoals hoogwerkers en compact hijskranen natuurlijk altijd een kerntaak, althans dat zou het moeten zeker moeten zijn. Maar aandacht voor mogelijke vloeistoflekkages en het opvangen daarvan als je op een gevoelige ondergrond ( “duur en/of van de buur”) staat, is misschien ook geen gekke gedachte?
Er zijn in de markt ook diverse absorptiematerialen ( doeken/korrels) te krijgen, die als toch fout gaat de gevolgschade mogelijk kunnen beperken en anders helpt een zakje kattengrit achter in de bus waarschijnlijk ook al aardig.