Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

Doe wat je zegt

13-12-2016

In de vroege morgen van 10 oktober jl. reed ik met 3 collega’s naar het Gelderse Buren. Niet om te genieten van al het moois wat dit vestingstadje te bieden heeft, maar om bijgeschoold te worden. Deze keer niet de verplichte bijscholing voor het verzekeringsvak, maar heel iets anders……

Wat begon als een gedachte, om eens een keer te gaan doen, werd werkelijkheid op de Verticaaldagen afgelopen september.

Ik vond al langer dat ik  zelf ook een hoogwerkercertificaat moest gaan behalen. Wij promoten het namelijk zelf,  geven korting als een klant een hoogwerkercertificaat  heeft, maar zelf heb ik het niet in bezit?? Dat kan eigenlijk niet natuurlijk…

Onder het mom van “doe wat je zegt” of beter nog, “doe wat je wel van anderen verwacht” , stond dit dus behoorlijk hoog op mijn verlanglijstje.

Op de IPAF-stand op de Verticaaldagen, kwam dit dus ook ter sprake en samen met  Hans van Gameren ( voor velen een bekende naam in de branche) en Luuk van Hoek van HOCAP/Hoogwerkservice is het er dan toch eindelijk van gekomen.

Luuk was zo vriendelijk om zijn locatie ( in het Gelderse Buren) en een tweetal hoogwerkers beschikbaar te stellen en Hans was bereid om de IPAF cursus te geven.

Zoals ik al aangaf was ik met 3 collega’s onderweg, maar wat het extra bijzonder en ook “stoer” maakt, is dat het 3 vrouwelijke collega’s betreft. Dat is toch nog niet zo gebruikelijk in de branche, begreep ik.

De cursus startte met een entreetoets, van 30 vragen om te bezien op welk niveau we vooraf zaten. Natuurlijk zijn wij wel wat gewend, als het gaat om opleidingen, maar toch zo specifiek gericht op  de hoogwerkerbranche was zeker een uitdaging.

Gelukkig ging Hans daarna dieper op de stof in en werden wij op een hele leuke, maar vakkundige manier “Bijgeschoold” over onder andere:

 • De keuze van het type hoogwerker
 • Inspectie voor ingebruikname
 • Specifieke machine instructie
 • Rijden en opstellen in en op het werkgebied
 • Het gebruik van stempels en de bodemgesteldheid.
 • PBM ( Persoonlijke Beschermingsmiddelen)

Het theoretische gedeelte werd afgesloten met  wederom een toets van 30 vragen, waar wij allen, gelukkig, met een ruime voldoende voor slaagden.

Na de lunch kwam het praktijk gedeelte. De (her en der geleende)veiligheidsschoenen werden aangetrokken en met frisse moed, maar ook gezonde spanning, gingen wij naar buiten, waar twee soorten hoogwerkers voor ons klaar waren gezet.

Daar hebben wij met een knikarm telescoophoogwerker (Snorkel A38E) en een schaarhoogwerker (Genie GS-1932), natuurlijk na de inspectie voor ingebruikname,  diverse manoeuvres moeten uitvoeren.

Aan het eind van de dag mochten we allemaal “geslaagd” en zo trots als een pauw naar huis en zijn nu officieel IPAF gecertificeerd. (Voor de categorie Bediener 3A en 3B wel te verstaan.)

Wat voegt dit nu eigenlijk toe aan ons werk als Hoogwerker verzekeringsspecialist?

Wel ik denk een hele hoop. Natuurlijk gaan we nu niet dagelijks aan de slag met een hoogwerker, maar we hebben allemaal wel een nog breder inzicht gekregen in de theorie en de praktijk, rond het veilig gebruik van Hoogwerkers en de voorzorgsmaatregelen die hier bij komen kijken. We kunnen onze klanten hierdoor nog beter adviseren over verzekeringen, maar ons ook nog beter inleven in een situatie bij bijvoorbeeld een schade.

Er zijn nu binnen ons kantoor 4 mensen die een specifieke opleiding hebben gevolgd voor hetgeen wij leuk vinden om te doen, namelijk het verzekeren van hoogwerkers en dat geeft onze dienstverlening toch wel een klein “plusje” , denk ik.

Voor iedereen die het ook nog op het verlanglijstje heeft staan, hak de knoop door en volg de cursus, natuurlijk voor uw eigen veiligheid, maar ook  die van anderen.

Dennis de Groot
Specialist Hoogwerkerverzekeren.nl

Dit artikel is verschenen in de december 2016 editie van Verticaal magazine

 

Doe wat je zegt

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

 • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
 • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
 • doneVervangende Hoogwerker bij schade
 • doneGratis termijnbetaling
 • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl