Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

Eigen gebrek bij Hoogwerkers.

30-05-2017

Bij het verzekeren van werkmaterieel, zoals hoogwerkers is het vaak een item, "eigen gebrek dekking", maar wat is dat nu precies en waar moet je dan aan denken?

De officiële definitie van "Eigen gebrek" is:

- "een gebrekkige eigenschap of tekortkoming aan een zaak zelf, waardoor het teniet gaat of beschadigd geraakt." -

Maar in gewone mensentaal,  een eigen gebrek is schade  die ontstaat door kapot materieel, materiaalmoeheid en materiaal- en constructiefouten.

Per werkmaterieelpolis kan daar nogal wat verschil in zitten. Dit kan bijvoorbeeld in de termijn zitten, de ene polis dekt 3 jaar, de andere 5 jaar en soms is het 7 jaar. Aan de andere kant kan er wel dekking zijn voor een eigen gebrek, maar dan alleen de gevolgschade en het herstel van het eigen gebrek zelf weer niet. Dat laatste kan best vervelend zijn als dat nu juist het grootste schadecomponent is.

Waar moet je nu precies aan denken bij een eigen gebrek schade? Dat kunnen we het beste illustreren aan de hand van een schadevoorbeeld:

Recentelijk hebben wij een eigen gebrekschade mogen afwikkelen voor een relatie van ons. Zijn autohoogwerker uit 2013 ( Nissan met Palfinger P260B) vertoonde olielekkage en werd aangeboden bij de reparateur. Na de diagnose is gebleken dat het ventielblok van de hoogwerker gescheurd was.

Dit valt onder de noemer "Eigen gebrek". Gelukkig verder geen gevolgschade.

De schade is na inschakeling van een expert afgewikkeld op basis van reparatiekosten:

Zoals u kunt zien een behoorlijke schade, als nu bijvoorbeeld het herstellen van het eigen gebrek zelf, in dit geval het ventielblok, niet verzekerd was, maar alleen de gevolgschade, dan had de klant dus met een behoorlijke schadepost gezeten. Terwijl hij waarschijnlijk wel dacht goed verzekerd te zijn voor eigen gebrekschades..... Ook als er wel gevolgschade was geweest overigens, want het herstel van het eigen gebrek zelf, is natuurlijk behoorlijk 

Dat zelfde gaat ook op voor de termijn van de dekking, stel dat hij maar een 3-jaars dekking had, dan was hij met een hoogwerker uit 2013 dus ook niet blij geweest.

Het is daarom van groot belang dat u goed  naar de voorwaarden en afspraken (clausules) met de verzekeraar kijkt, om niet voor verrassingen te komen staan. 

Belangrijke controle punten daarbij zijn:

  • Is eigen gebrek verzekerd?
  • Zijn ook de herstelkosten van het eigen gebrek zelf verzekerd?
  • Hoe lang is eigen gebrek gedekt?

Onze hoogwerkerverzekering, dekt  eigen gebrek, incl. het herstel van het eigen gebrek zelf, tot en met 7 jaar. Wilt u meer informatie over onze mogelijkheden voor uw hoogwerker(s), neem dan contact op met onze specialist.

Eigen gebrek bij Hoogwerkers.

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl