Eind september ging het in Papendrecht even mis...
Een mooie Genie Hoogwerker, werd bij een gebouw aan de Duivenstraat neergezet om werkzaamheden mee uit te voeren.
Van wat ik nu kan inschatten, 2 wielen op de stoep en 2 wielen op een rijplaat op het gras. Echter de grasondergrond, slechts enkele meters van een slootkant, was eigenlijk te zacht voor dit type hoogwerker, waardoor de hoogwerker de sloot in gleed en door 2 bergingsvoertuigen met veel moeite weer uit de sloot getrokken moest worden.
Ik plaatste dit berichtje ook op LinkedIn en dit bericht werd volgens de statistieken bekeken door maar liefst 5.292 personen en door diverse mensen interessant gevonden en ook van commentaar voorzien.
De conclusie van de meeste commentatoren was, onkunde, gebrek aan goede opleiding en niet de juiste hoogwerker voor deze klus.
Dat de ondergrond nabij de slootkant in dit geval niet goed was voor dit type hoogwerker, kunnen we (achteraf) als "een inkopper" noteren, maar er zijn natuurlijk ook situaties denkbaar waarbij dit wat minder logisch is voor de ongetrainde gebruiker, bijvoorbeeld dat je geen hoogwerker moet plaatsen tussen 2 putdeksels en ook dat een juiste positionering op de stempelplaten en een correcte gronddrukverdeling enorm van belang is. Een paar centimeter te veel naar rechts of links of een te kleine plaat, kan al instabiliteit veroorzaken.
IPAF heeft daar een leerzame instructievideo voor gemaakt.
De juiste keuze voor de juiste hoogwerker een goede gebruikersopleiding, maar zeker ook een stukje gezond verstand, blijven onmisbaar in het werken met hoogwerkers. De verzekering van de hoogwerker is eigenlijk het sluitstuk, voor als het ondanks alle goede voorbereiding toch misgaat.