Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan....

01-02-2016

 

Het verzekeren van werkmaterieel en dus ook specifiek hoogwerkers, is een vak apart. Polisbladen, voorwaarden, clausules, insluitingen, uitsluitingen, beperkingen, eigen risico’s, beveiliging en preventie, zorgen er vaak voor dat de eigenaar van de hoogwerker de spreekwoordelijke ”bomen door het bos” niet meer ziet.

Het is ook lastig om te bepalen wat nu precies wel of niet relevant is en welke dekking nu het beste past bij de hoogwerker.

In de praktijk komt het nog al eens voor, dat men “elders” ook  een offerte heeft aangevraagd voor de net aangeschafte hoogwerker. En die is heel verrassend toch een stukje goedkoper dan wat wij aanbieden.  Veelal blijkt dan toch dat er wel wat nuance verschillen in de dekking zitten….

Verhuur is bijvoorbeeld dan niet gedekt, terwijl de hoogwerker toch echt wel in de verhuur gaat.

 Verhuur is vaak een onderschat risico. Veel verzekeraars willen dit namelijk helemaal niet verzekeren, sommige willen dat dan nog wel doen, maar dan alleen als je eigen personeel mee verhuurt voor de bediening van de hoogwerker. Dan heb je keurig aangegeven aan de verzekeraar “elders” dat er sprake van verhuur is en men bevestigd dan ook dat er wel dekking  is voor verhuur , maar de voorwaarden zeggen dan toch net iets anders. Bij schade zijn die wel leidend en niet wat er tijdens dat telefoongesprek besproken is.

Ter illustratie hieronder een stukje uit de voorwaarden van een willekeurige Werkmaterieelverzekering:

Art. 3.3 Ander gebruik / verhuur

De verzekering biedt geen dekking gedurende de tijd dat het werkmaterieel  wordt gebruikt voor een ander doel dan aan de maatschappij opgegeven en/of een ander doel dan wettelijk toegestaan of waarvoor het werkmaterieel is bestemd. In ieder geval bestaat er geen dekking gedurende de tijd dat het werkmaterieel is verhuurd.

Van ‘verhuur’ is sprake wanneer het werkmaterieel op basis van een daartoe strekkende overeenkomst aan een ander -de huurder- ter beschikking wordt gesteld zonder een in dienst van de verzekeringnemer zijnde bestuurder

Hier is verhuur dus wel gedekt, als hij maar ter beschikking wordt gesteld MET een in dienst van de verzekeringsnemer zijnde bestuurder. Dit kan natuurlijk wel wat verwarring geven, want als er aangegeven wordt dat verhuur wel gedekt is, maar dan alleen met Machinist, dan moet je dat ook maar net onthouden hebben op het moment dat verhuur van de hoogwerker ook echt ter sprake komt.

Sommige verzekeraars zijn duidelijker in hun voorwaarden:

Art. 5 Tijdens verhuur of leasing
Er is geen dekking voor schade aan een motorrijtuig of object als dat op het schademoment werd verhuurd. Gelijkgesteld aan verhuur worden leasen, huurkoop of het overdragen van het eigendom
via een pandrecht.

Hier is dus gewoon geen enkele vorm van verhuur gedekt, ook niet met eigen machinist/personeel.

Toch kan het in theorie dan wel verzekerd zijn bij deze maatschappij, maar dan moet dit op de polis staan in een z.g. Clausule of bijzondere voorwaarde.

Ander punt van aandacht is ook de nieuwwaardedekking en eigen gebrek dekking. Zeker bij nieuwe objecten kan het verstandig zijn hier goed aandacht aan te geven.

Het hebben van een nieuwwaardedekking geeft namelijk nog geen duidelijkheid over de duur hiervan. Is dat 12 maanden, 36 maanden of 60 maanden?  Het is  best vervelend als je er vanuit gaat dat er een nieuwwaardedekking is, als je hoogwerker gestolen is, maar dan blijkt dit maar 12 maanden te zijn, terwijl de hoogwerker precies 2 dagen na het verstrijken van deze 12 maanden gestolen is…

Eigen gebrek (breuk- en machineschade die terug te voeren is op materiaal- of constructiefouten.) kan ook heel erg verschillen in termijnen. De ene verzekeraar dekt 36 maanden, de andere 60 maanden en sommige dekken 84 maanden (zoals hoogwerkerverzekeren.nl)

Zoals de titel al doet vermoeden is de moraal van dit verhaal, dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het vaak ook zo is.

Een premie van € 300,-- voor een grote telescoophoogwerker en dan ook nog de meest uitgebreide dekking? Het verschil in premie met een goede maatwerkpolis, komt vaak wel ergens vandaan en dat is vaak terug te lezen in de kleine lettertjes, maar die lees je vaak pas als het te laat is.

Heeft u twijfels over uw huidige polis, de adviseurs van Hoogwerkerverzekeren.nl kijken graag samen met u naar uw wensen en risico’s ten opzichte van de polis.

Dennis de Groot

Adviseur Hoogwerkerverzekeren.nl

Dit artikel is verschenen in de februari editie van Verticaal Magazine (www.verticaal.net)

 

 

 

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan....

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl