Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

Better safe than sorry....

01-11-2016

Better safe than sorry….

Bij vele dingen in het leven is het zo, dat je er beter vooraf goed over na kunt denken dan achteraf moeten concluderen dat je het anders had moeten doen.

Achteraf kijk je namelijk een bekend weidedier in haar derrière…en achteraf valt het vaak tegen.

En over “vallen”, uit een hoogwerker wel te verstaan, wil ik het nu graag gaan hebben in dit artikel. Want dat was dit jaar ook weer een paar keer in het nieuws. Hieronder twee redelijk recente berichtjes die via Google Alerts in mijn mailbox terecht zijn gekomen:

“Man zwaargewond na val uit hoogwerker

DRACHTEN – Bij een ongeval in een loods aan de Kelvinlaan is vandaag rond het middaguur een man ernstig gewond geraakt.

De man was aan het werk in een hoogwerker in een loods in aanbouw aan de Kelvinlaan op bedrijventerrein Drachten Azeven Noord. Door nog onbekende oorzaak viel de man uit de hoogwerker. Zijn verwondingen bleken zo ernstig dat de hulpdiensten massaal te hulp werden geroepen. Behalve twee ambulances kwamen ook politie en een traumahelikopter met een mobiel medisch team van het UMCG. De man is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Over de identiteit van het slachtoffer en de ernst en de aard van de verwondingen zijn nog geen mededelingen gedaan. De arbeidsinspectie zal onderzoeken hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren.”

“Man valt van hoogwerker industrieterrein Dronten

DRONTEN - Een werknemer viel dinsdagmiddag van een hoogwerker  op het bouwterrein aan de Cellebroederpoort in Dronten. 

De man kwam op de eerste verdieping van het bouwframe terecht en kon gered worden door een collega. De man werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Eerder was een traumahelikopter ingeschakeld voor dit ongeluk maar deze bleek niet nodig te zijn.” 

De artikelen zelf vertellen verder niet of de betreffende personen wel of geen valbescherming droegen, maar als ik het verhaal zo lees vermoed ik dat dit niet het geval was en als dit wel zo was, vraag ik mij af of dit wel de juiste valbescherming was?  

Wat is dan “juiste valbescherming” en is valbescherming verplicht?

Een hoogwerkerbak is in principe net zo hoog als normale randbeveiliging, zodat een val uit de bak, onder normale omstandigheden, niet mogelijk is. Het is daarom in Nederland niet verplicht om valbescherming te dragen.

Als je echter (te) ver buiten de bak hangt om te werken, wordt het valrisico natuurlijk wel groter.

Daarnaast bestaat er bij sommige type hoogwerkers ook het z.g. “Katapultrisico”, waarbij men tijdens het manoeuvreren op bijvoorbeeld een oneffen ondergrond, gelanceerd wordt uit een hoogwerker. Hiervan zijn aardig wat filmpjes te vinden op Youtube. Vaak op het eerste gezicht heel grappig, maar eigenlijk helemaal niet om te lachen, als we naar de mogelijke gevolgen kijken.

Dus het is misschien niet verplicht, maar zeker wel met klem aan te bevelen, hoogwerkerfabrikanten schrijven het eigenlijk ook voor.

Het belangrijkste van valbescherming in een hoogwerker is niet dat je niet op de grond valt (valbescherming), maar wel dat je in het bakje blijft (gebiedsbeperking).

Daarom is het advies om altijd met een vaste lijn te werken, zonder valdemper, want je kan niet vallen, dus is een valdemper niet nodig.

Daarnaast levert een valdemper extra gevaar op.

Wanneer iemand bijvoorbeeld gelanceerd wordt, kan het gebeuren dat deze valdemper geactiveerd wordt. Daardoor wordt de persoon alsnog uit het bakje geslingerd wordt, waarbij dit met een vaste lijn niet mogelijk was geweest.

Wanneer de hoogwerker vervolgens relatief laag staat kan het ook nog gebeuren dat de persoon de grond raakt.

Daarom het advies om altijd een vaste lijn te gebruiken.

In Nederland hebben wij het best goed voor elkaar voor de slachtoffers, er zijn allerlei voorzieningen en ook verzekeringsproducten die in beeld komen als men éénmaal uit de hoogwerker is gevallen. Maar is voorkomen niet nog altijd beter dan genezen? “Better safe than sorry” zoals de Engelsen zeggen.

Wij zien het als een toegevoegde waarde om onze relaties en geïnteresseerden, kwalitatief goede valbescherming aan te bieden voor een prima prijs. Daarom werken wij sinds kort samen met “Bettersafe International” een specialist in valbescherming.

Heeft u nog geen valbescherming of wilt u er meer over weten, kijk zeker eens op www.hoogwerkerverzekeren.nl voor meer informatie.

 

Dennis de Groot

Specialist Hoogwerkerverzekeren.nl

Dit artikel is verschenen in  de editie november 2016 van Rent-It/Verticaalmagazine

 

 

Better safe than sorry....

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl