Nederland is weer in rep en roer, code geel en voor sommige provincies inmiddels zelfs code Oranje! Minder treinen en een zware avondspits domineren het nieuws.
Maar hoe zat het ook al weer met het gebruik van een hoogwerker bij dit soort weersomstandigheden?
"Alle hoogwerkers ( m.u.v. machines die specifiek zijn ontworpen voor binnen gebruik) zijn ontworpen om tot een bepaalde windkracht gebruikt te kunnen worden. De toegestane windkracht dient op de machine vermeld te staan. Bediening bij windsnelheden hoger dan aangegeven op de machine veroorzaakt instabiliteit." Aldus de IPAF handleiding voor bedieners.
De maximum toegestane windsnelheid staat dus op de machine zelf ( Stickers of typeplaatje) maar ook in het instructieboek van de fabrikant.
Gemiddeld genomen is het zo dat hoogwerkers buiten, met een omhoog geheven mast niet mogen worden gebruikt boven een windkracht 6 ( 13,8 m/sec). Uit onderstaande schaal van Beaufort, kunnen we dan afleiden dat dit overeenkomt met een windsnelheid tussen 39 en 49 km per uur. Windkracht neemt echter ook toe op hoogte, dus op 20 meter hoogte kan het best zo zijn dat de windkracht 50% hoger is, dan dat het op de grond is. Ook het risico van windtunneleffecten moeten niet onderschat worden.
Per situatie zal dus ingeschat moeten worden of het verantwoord is om met de hoogwerker de hoogte in te gaan. Om op een betrouwbare manier de windsnelheid te meten wordt het gebruik van een z.g. "Anemometer" geadviseerd.
Maar goed, als we op de weerberichten moeten afgaan, woedt er vanmiddag en vanavond een Westerstorm, met zeer zware windstoten van 90 tot 130 km/u. Ik denk dat weinig mensen met deze voorspelling de hoogte in zullen gaan.....
Dennis de Groot
Specialist Hoogwerkerverzekeren.nl