Al bladerend in de Access International, editie maart-april 2017 viel mijn oog op een stukje op pagina 45.
IPAF (International Powered Access Federation) heeft een Virtual Reality (VR) Demo App ontwikkeld en voor het eerst wereldkundig gemaakt op de CONEXPO vorige week in Las Vegas .
Deze Demo app bevat voorlopig alleen nog een "voor ingebruikname inspectie" van een schaarhoogwerker en is ook alleen een conceptdemo, maar het is niet uitgesloten dat hier in de toekomst andere scenario's aan toe gevoegd zullen worden. VR tools bieden interessante leermogelijkheden, zeker ook omdat je potentieel risicovolle scenario's kunt doorlopen, zonder dat de cursisten daarbij ook echt zelf in risicovolle situaties terecht komen, aldus IPAF.
De app is zowel voor Android als voor Apple beschikbaar en te downloaden.
Natuurlijk hebben we zelf ook de proef op de som genomen en de app gedownload. VR bril van mijn zoontje geleend en na het zorgvuldig plaatsen van de telefoon kon de pret beginnen.
Middels een ( op zich wat moeilijk zichtbaar) puntje in het beeld, kun je navigeren door naar iets te kijken, om zo te lopen en de hoogwerker te bedienen.
IPAF heeft 9 "taken" in de VR App laten bouwen, waarmee je de voor ingebruikname inspectie doorloopt. Zoals bijvoorbeeld:
- De bedieningshandleiding vinden.
- Grondbediening.
- Noodstop uittrekken op de grondbediening, maar ook in de werkbak.
- Een rondje rond de hoogwerker lopen en inspecteren op beschadigingen en gevaarlijke obstakels rond de hoogwerker verwijderen.
- De hoogwerker vanuit de grondbediening omhoog laten gaan.
Na het voltooien van de VR training moet ik zeggen, dat het naast leuk en grappig ook zeker potentie heeft voor toekomstige trainingen. In mijn optiek nooit als volledige vervanging van een praktijkgedeelte, maar zeker als oefenhulpmiddel, zowel tijdens de training als in de voorbereiding voor cursisten. Op deze manier kunnen ze toch alvast oefenen met wat er van ze verwacht zal worden.
Dus als antwoord op de titelvraag: "Is VR de toekomst in trainingen?" Dan denk ik, ja... maar wel altijd als onderdeel en nooit als vervanging. Vanuit verzekeringsperspectief zie ik ook zeker toegevoegde waarde. Alles wat kan bijdragen aan een verantwoorde & veilige bediening van een hoogwerker en de kans op ongevallen en schade verminderd, is alleen maar toe te juichen.
Dennis de Groot
Specialist Hoogwerkerverzekeren.nl