Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

De vele vormen van diefstal

20-12-2019

Een bijna standaarddekking in veel polissen is Diefstal. Zo ook bij hoogwerkerverzekeren.nl. Maar diefstal komt in verschillende soorten en maten…

Diefstal kent, in verzekeringstechnische zin, vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan:

* Diefstal van het gehele object

* Diefstal van onderdelen

* Een poging tot diefstal

* Verduistering

Om met 'Diefstal van het gehele object' te beginnen:

dit komt gelukkig (in verhouding) niet zo heel vaak voor in de hoogwerkerbranche. Nu zijn het over het algemeen natuurlijk ook objecten waar de gemiddelde dief zich niet heel snel mee uit de voeten kan maken. Er is, los van de standaard inbrekersuitrusting, al snel extra 'hulpmaterieel' nodig, in de vorm van een (vracht)auto met aanhanger. Toch komt het wel degelijk voor; het dievengilde is namelijk best een creatieve beroepsgroep.

Zo is er bij een cliënt van ons een verreiker ontvreemd - op klaarlichte dag, zonder dat iemand het doorhad. De dief in kwestie had zich namelijk goed voorbereid en deed zich zelfverzekerd voor als personeelslid van het bedrijf, compleet met eenzelfde shirtje. Omwonenden hadden hem keurig een inspectierondje zien maken om de machine, om vervolgens in te stappen, de machine vakkundig te starten en weg te rijden. Wat de meeste omwonenden niet gezien hadden, was dat er een vrachtwagencombinatie om de hoek stond en dat de verreiker op de dieplader werd gereden, om vervolgens onopvallend te verdwijnen.

Diefstal van onderdelen

Dit komt wel vaker voor. Het kan in sommige gevallen bijna net zo’n financieel nadelig effect hebben als de diefstal van een volledige machine. Wij kennen een schadegeval waarbij het complete accupakket uit een hybride hoogwerker is weggenomen, toen deze op een bouwplaats was achtergelaten. Dat de demontage van dit accupakket niet heel vakkundig gegaan is, zal geen verrassing zijn. Als we alles bij elkaar optellen: berging en transport, het herstel zelf en het inhuren van een vervangende hoogwerker, kwamen we al snel op een schadebedrag van rond de € 40.000,-.

Poging tot diefstal

Dit klinkt alsof het allemaal erg is meegevallen. Soms is dat ook zo en zijn er alleen camerabeelden van de poging en verder geen schade. Maar soms is de braakschade aan de stalling of het object zelf ook behoorlijk groot. De frustratie van de dief als hij erachter komt dat zijn poging op niets gaat uitlopen, veroorzaakt wel eens een dusdanige kortsluiting in zijn hoofd dat besloten wordt om bijvoorbeeld alles maar in de fik te steken. Puur uit frustratie en/of vandalisme, of om gewoon domweg sporen uit te wissen. 

Verduistering

Een hele aparte tak binnen het palet van diefstal. Het gaat hier dan eigenlijk om het 'meenemen', met toestemming van de eigenaar. Een huurder meldt zich dan bijvoorbeeld keurig bij een verhuurder, hij doorloopt vooraf keurig alle controles of hij ziet er dusdanig betrouwbaar uit dat de medewerker van de verhuurder het proces wat soepeler doorloopt dan gebruikelijk. De huurder krijgt de machine netjes mee, maar komt hem nooit meer terugbrengen. En de identificatiedocumenten blijken toch vals te zijn.

Diefstal, in zijn vele vormen, is bijna niet te voorkomen. Met een goed preventiebeleid, zowel technisch als organisatorisch, kunnen we het wel zo veel mogelijk vertragen of zo lastig mogelijk maken. Een goede verzekering, die zoveel mogelijk vormen van diefstal dekt, is daarbij een onmisbaar vangnet.

 

De vele vormen van diefstal

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl