Hoogwerker Verzekeren
0184 61 28 42

 

Minister eist betere naleving regels voor werken met hoogwerkers

26-04-2017

De regels voor het gebruik van hoogwerkers bij sanering van asbestdaken zijn niet aangescherpt. Maar de al langer bestaande regels moeten wel beter worden nageleefd.
Minister Lodewijk Asscher (SZW) laat dat weten aan Elbert Dijkgraaf (SGP). Het Kamerlid had hem vragen gesteld over de klacht van asbestsaneerders dat hun hoogwerkers en verreikers met werkbakken nu niet meer gebruikt kunnen worden.

Dijkgraaf meende dat de problemen veroorzaakt worden door de invoering van nieuwe regels. Volgens minister Asscher is dat een misverstand, de huidige regels zijn al sinds 1995 van kracht.

Meer ongevallen
Oorzaak van de onrust is een brochure van de Inspectie SZW over het op de juiste manier naleven van de voorschriften. De brochure is gemaakt omdat het aantal ongevallen met hoogwerkers de afgelopen jaren is toegenomen. In de afgelopen 5 jaar zijn 88 ongevallen met hoogwerkers en verreikers bekend bij de Inspectie SZW. Bij die ongevallen werden in totaal 96 personen slachtoffer van een arbeidsongeval. Gemiddeld komt dit neer op 16 ernstige ongevallen met hoogwerkers per jaar waarbij werknemers slachtoffer waren. Het omvallen van de machine is in veel gevallen de oorzaak van het ongeval. Bij deze cijfers zijn ongevallen met torenkranen niet meegenomen.

Gebruiksvoorschriften
Volgens Asscher gebeuren ongevallen veelal door het niet opvolgen van de gebruiksvoorschriften die de fabrikant bij de machine heeft gevoegd, of ze gebeuren omdat de machine eigenstandig is aangepast. Dat wil zeggen: de ongevallen vinden plaats door het gebruiken van de machine op een andere manier dan waar deze voor bedoeld en ontworpen is. 'De voorwaarde voor het gebruik van machines, zoals verreikers met werkbakken, is dat deze worden toegepast conform de gebruiksvoorwaarden en veiligheidsinstructies van de fabrikant', aldus Asscher.

Machines zijn beschikbaar
'De huidige regels zijn afdoende. Er is geen sprake van aanscherping van de regels', benadrukt Asscher. Volgens hem zijn er machines beschikbaar voor een adequate asbestsanering die voldoen aan de bestaande regelgeving.

Het gebruik van machines of combinaties die niet zijn toegestaan moet stoppen, meent de bewindsman. Hij wijst er wel op dat in bijzondere situatie ontheffing kan worden aangevraagd van geldende regels.

De bewuste brochure is hier te downloaden.

Bron:
www.arbozone.nl
www.nieuwsoogst.nu
www.rijksoverheid.nl

 

 

Minister eist betere naleving regels voor werken met hoogwerkers

Standaard bij onze Hoogwerkerverzekering:

  • doneIncl. verhuur (met en zonder personeel)
  • doneEigen gebrek dekking t/m 7 jaar
  • doneVervangende Hoogwerker bij schade
  • doneGratis termijnbetaling
  • doneDeskundig personeel (IPAF gecertificeerd)

Contact gegevens

Hoogwerker Verzekeren
Veerweg 165
3351 HC Papendrecht
0184 61 28 42
info@hoogwerkerverzekeren.nl