Tegen de 23-jarige man uit Zwolle die vorig jaar het dodelijk treinongeluk bij Dalfsen veroorzaakte, is een taakstraf van 240 uur geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hem een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar wordt opgelegd. Het OM verwijt de man dat hij grote risico's heeft genomen, doordat hij onvoldoende op de hoogte was van de dienstregeling en van de snelheid van de hoogwerker waarin hij reed.
Op de spoorovergang bij het Lage Veld botste de trein tussen Mariënberg en Zwolle vorig jaar februari op een overstekende hoogwerker. Door het ongeluk ontspoorde de trein. De machinist, een 49-jarige man uit Kampen, kwam om het leven. Zes inzittenden raakten gewond.
De 23-jarige bestuurder van de hoogwerker wist op tijd uit de machine te springen en bleef ongedeerd. Vandaag stond hij, zichtbaar en hoorbaar geëmotioneerd, voor de rechter.
Risico-analyse
"Ik heb mij, samen met mijn baas, verdiept in het aantal passerende treinen. We dachten dat we ongeveer een kwartier de tijd zouden hebben om over te steken. We hebben besproken wat de veiligste manier zou zijn om de oversteek te maken. Onze opdrachtgever, die langs het spoor woont, verklaarde dat er vier keer per uur een trein voorbijkwam. En op basis daarvan hebben we ons plan getrokken."
Meer treinen in spits
Op 22 februari, de dag voor het treinongeluk, had de verdachte ruim een kwartier tijd tussen de twee treinen. De man dacht een dag later, samen met zijn baas, net zo veel tijd te hebben. Dat bleek niet het geval, want in de spits rijden er meer treinen en had hij slechts vijf minuten om over te steken.
Een getuige verklaarde de mannen gewaarschuwd te hebben voor de hogere frequentie in de spits. De mannen zeiden daar rekening mee te hebben gehouden. De verdachte zegt zich dat niet meer te kunnen herinneren. Ook liet hij weten niet overwogen te hebben om de dienstregeling op zijn telefoon te raadplegen of Arriva en de NS te bellen.
Alternatieve oversteek
De hoogwerker, die op de openbare weg mocht rijden, stond in de laagste versnelling en had 66 seconden nodig om over te steken. De RDW adviseert voertuigen die langer dan 21 seconden over een oversteek doen een alternatieve route te nemen.
De verdachte zei dat hij niet gesproken heeft over een alternatieve route. "We vonden het oversteken met de hoogwerker veilig genoeg. Wij hebben het niet besproken, omdat wij niet zo vaak zo'n klus hebben. En ik heb er in mijn opleiding ook niets over gehoord."
Moment van botsing
"Ik was klaar met het vellen van de boom, zette de hoogwerker voor de oversteek en wachtte tot de eerste trein passeerde. 'Mooi', dacht ik, dan kan ik gelijk oversteken. Tijdens de drie minuten durende voorbereiding voor de oversteek heb ik niet op de klok gekeken. Ik ben nog uit de bak gestapt om te kijken of de overweg vrij was. Toen ben ik in de hoogste versnelling overgestoken", vertelde de verdachte.
"Toen ik met het bakje over de spoorweg was, zag ik de trein al aankomen. Ik heb toen met armzwaaiingen geprobeerd te waarschuwen. Dat was nog voordat de overweg ging rinkelen. Ik ben er op het laatste moment afgesprongen en voelde het bakje nog tegen mijn voet slaan."
De verdachte laat weten dat hij beter achteruit had kunnen rijden in plaats van door te rijden. "Maar daar heb ik niet aan gedacht. Achteraf gezien was dat misschien beter geweest, omdat de trein dan wellicht niet ontspoorde. Ik heb er als schrikreactie misschien heel even bij stilgestaan, maar ben wel verder gereden."
Zitting had van weduwe niet gehoeven
Bij de zitting was ook Alice Hendriks, de weduwe van machinist Erik Breet uit Kampen aanwezig. Ze maakte gebruik van haar spreekrecht, maar verliet daarna weer de rechtszaal.
"Het was niet gebeurd als de bestuurder zich verdiept had in de dienstregeling. Als de bestuurder moeite had gedaan. Maar ik wil mezelf beschermen tegen de emoties. We waarderen zijn intentie, maar deze zitting had voor ons niet gehoeven."
Psycholoog
De slachtofferverklaring kwam hard aan bij de verdachte, die zelf onder behandeling van een psycholoog staat. "Ik heb het daar wel moeilijk mee."
Zelf ervaart hij nog dagelijks de gevolgen van het ongeval. Hij vindt het moeilijk om over zichzelf te praten, gezien het leed van de familie van het slachtoffer. "Ik werk op dit moment met name voor de afleiding."
Schuld bewezen
De officier van justitie acht schuld aan het ongeluk bewezen. "Ik realiseer mij dat de verdachte een zwaar kruis moet dragen." Dat hij eerste hulp heeft verleend en geprobeerd heeft in contact te komen met de familie, werd door de officier positief ontvangen.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.
Bron: RTV OOST